2018 Haziran Seçmen kaydı sorgulama: Nerede oy kullanacağım? Seçmen kaydı çıkmayanlar dikkat!

2018 Haziran Seçmen kaydı sorgulama: Nerede oy kullanacağım? Seçmen kaydı çıkmayanlar dikkat!… 24 Haziran tarihinde milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı için erken seçim yapılması kararının alınması ile birlikte pek çok kişi yaz mevsimi olması ve tatile çıkmaları nedeniyle oylarını nerede kullanacaklarını araştırmaya başladılar. Geçmiş yıllarda yapılan seçimlerde nerede oy kullanacağı muhtarlıklarda asılan listelerden ya da evlere gelen Seçmen Bilgi Kağıtlarından öğrenilebiliyordu. Ancak gerek e-devlet sistemindeki gelişmeler gerekse Yüksek Seçim Kurulu’nun bu konuda yaptığı çalışmalar ile oyunuzu nerede kullanmanız gerektiğini birkaç dakikada öğrenmeniz mümkün. Bu durum hem yurtiçi hem de yurtdışı seçmenler için geçerli.

YURTİÇİ VE YURDIŞI SEÇMEN LİSTELERİ 2 MAYIS’TA ASKIYA ÇIKACAK

YSK tarafından açıklanan seçim takvimine göre 2 Mayıs Çarşamba günü mesai saatinin başlaması ile Yurtiçi ve Yurtdışı seçmen listeleri askıya çıkarılacak ve bu listelere itirazlar 12 Mayıs akşam saat 17.00’a kadar yapılmalı. Bulunduğu adreste oy kullanmak istemesine rağmen seçmen listesinde adı bulunmayanların adres beyan formu ve elektrik, su, doğalgaz faturası ya da noter tasdikli kira sözleşmesi ile nüfus müdürlüklerine başvurup o adreste ikamet ettiklerini tescil ettirmelidirler. Daha sonra yukarıda belirtilen tarihe kadar nüfus müdürlüğünce onaylanan adres beyan formu ile ilçe seçim kuruluna başvurmaları gerekmektedir.

Nüfusta kayıtlı olduğu yerden başka bir yerde oy kullanmak isteyenler de yukarıda anlatılan belgeler ile nüfus müdürlüklerine başvurup adres değişikliği yaptırabilirler.

Öğrenciler de eğer okudukları şehirlerde oy kullanmak istiyorlarsa okullarından alacakları öğrenci belgesi ya da kaldıkları yurttan alacakları o yurtta kaldıklarına dair belge ile yurtlarının bağlı olduğu nüfus müdürlüklerine başvurup kayıtlarını yaptırırlar. Daha sonra alacakları nüfus beyan belgesi ile bulundukları yerdeki ilçe seçim kuruluna başvurarak kayıtlarını yaptırırlar. Yine yukarıda bahsedildiği gibi bu işlemler 12 Mayıs mesai bitimine kadar bitirilmelidir.

Seçmen kütüğünde kaydı bulunmayan engelliler ile yatağa bağımlı hastalar bu işlemlerini muhtarlıklar ya da yakınları aracılığıyla gerçekleştirebilirler.

Seçim takvimine göre seçmen kütüğüne yapılacak itirazlar değerlendirmeler sonrasında yurtiçi ve yurtdışı seçmen kütükleri 22 Mayıs tarihinde kesinleştirilir ve aynı tarihte yurtiçi seçmenlerin oy kullanacakları yer ve sandık bilgileri ile yurtdışı seçmenlerin oy kullanacakları tarih aralıkları ve yer bilgileri yayınlanır. Söz konusu bilgilere erişim iki yolla olmaktadır.

E-Devlet Üzerinden Sorgulama:

E-devlet şifresi olanlar www.Turkiye.gov.tr internet adresine giriş yaparak burada Kurumlar listesinden Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı seçildikten sonra gelecek olan ekranda Yurtdışı ya da Yurtiçi Seçmen Kaydı Sorgula alanlarından biri seçilir. Eğer siteye girerken kimlik doğrulaması yaptıysanız doğrudan oyunuzu kullanmanız gereken sandık numarası ve sandığın bulunduğu yer gibi bilgilerine ilave olarak engel durumu bilgisi ekrana gelecektir. Kimlik doğrulama işlemini yapmadıysanız da sistem öncelikle kimlik doğrulamanızı isteyecek devamında aynı bilgileri ekrana getirecektir. Bu sayfada aynı zamanda sizinle aynı hanede oturan seçmenler ile aynı binada oturan seçmenlerin ad-soyadı bilgileri de yer almaktadır.

YSK Üzerinden Sorgulama:

Seçimlere ilişkin adaylık, seçmenlik ve oyların sayımı gibi işlemleri yürütmekle görevli olan Yüksek Seçim Kurulu kimlerin hangi sandıkta oy kullanacağına ve seçmenin hangi adreste kayıtlı olduğuna ilişkin bilgileri kendi internet sayfasından da yayınlar. https://secmen.ysk.gov.tr/ysk/index.jsp adresine girilerek buradan kişi kendi durumuna göre Yurtiçi ya da Yurtdışı Seçmen kütüğü kısmını seçip açılan sayfada yer alan Nüfusa Kayıtlı Olunan İl, T.C Kimlik Numarası, Nüfusa Kayıtlı Olduğu Sıra No yada Yeni Kimlik Kartı Seri No alanlarından biri kimlik belgesi doğrultusunda doldurulup sorgulama yapılır. Burada kişinin oy kullanacağı yer, kişi ile aynı hanede oturan diğer seçmenler ile aynı binada oturan seçmenlerin bilgileri ekrana gelir.

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ YAPMAK İSTEYENLER DİKKAT!

1. Seçmen niteliğine sahip ve yerleşim yeri yurt içi olmasına rağmen,

Yurt içi seçmen kütüğünde kaydı bulunmayan,

Kayıtlarında düzeltme veya yerleşim yeri adresini değiştirmek isteyen vatandaşların;
30 Nisan 2018 (8.00) ile 12 Mayıs 2018 (17.00) tarihleri arasında (seçim başlangıç tarihi ile askı bitiş tarihi) kişiler, bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 50. maddesinde sayılanlar, ilgili nüfus müdürlüğüne adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden birisi ile başvururlar ve nüfus müdürlüğünce tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.

Yerleşim yeri adresini başka ilçelere aldırmak isteyen seçmenler başvurularını, yukarıdaki belgeleri de eklemek suretiyle askı süresi içinde herhangi bir yer nüfus müdürlüğüne de yapabilirler.

2.Seçmen niteliğini taşıyan ve öğrenim gördükleri yerleşim birimlerinde oylarını kullanmak isteyen öğrencilerin (askeri öğrenciler hariç);

Öğrenim gördükleri okuldan, o okulun öğrencisi olduklarına ve yurt müdürlüklerinden, yurtta kaldıklarına ilişkin alacakları belgeler ile kaldıkları yurtların bağlı bulunduğu ilgili nüfus müdürlüklerine bizzat başvururlar ve tescil edilen adrese ilişkin imzalı ve onaylı adres beyan formunun bir örneği ve eklerini ilçe seçim kurulu başkanlığına teslim ederler.

Seçmen Kütüğünde engellilik kaydı bulunmayan (görme ve ortopedik) engelli seçmenler “Engellilik Beyan Formu” nu doldurarak yerleşim yeri adresinin bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna veya ilçe seçim kuruluna iletilmek üzere bağlı bulunduğu muhtarlığa veya doğrudan Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne bizzat veya bir yakını tarafından iletebilirler. Seçmen Kütüğüne engelli olarak kayıtlı seçmenler oylarını aileleri ile birlikte sandık alanlarının giriş katlarında kullanabilirler.

Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenler seyyar sandıklarda oy kullanabilmek için, bir yakını tarafından www.ysk.gov.tr internet adresinde bulunan “Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu” ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvurabilirler. “Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu” ile birlikte “engeli nedeniyle yatağa bağımlı olduğu” veya “hastalığı sebebiyle yatağa bağımlı olduğu” ibaresinin yer aldığı sağlık raporunun ibrazı gereklidir.