2017 GENEL SAĞLIK SİGORTASI AFFI

2017 Genel sağlık sigortası affı olacak mı, 2017 GSS affı ile ilgili güncel gelişmeler, detaylar haberlerimiz ile güncel bir şekilde sitemiz sayfalarında olacak. 2017 GSS affı ile ilgili yetkilerden gelecek açıklamalar haberimiz güncellenerek 2017 GSS – Genel Sağlık Sigortası- affı haberimiz üzerinden okurlarımıza ulaştırılacak.

GSS – GENEL SAĞLIK SİGORTASI – NEDİR?

2011 yılında yürürlüğe konmuş ve ülke genelinde sosyal güvence kapsamı olmayan hiçbir bir vatandaşın kalmaması istendiği için GSS sigorta sistemi uygulamaya geçirilmiştir. Bu uygulama ile herhangi bir sosyal güvencesi olmayanların ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi sağlanacaktır.

Genel Sağlık Sigortası -GSS- kapsamında vatandaşlar GSS prim borçlarının olup olmadığını artık İnternet den de rahatlıkla öğrenebilmektedirler. Türkiye’de ikamet eden vatandaşlar, zorunlu olan gelir tespiti yaptırmaması durumunda veya GSS primlerini zamanında ödememesi gibi durumlar nedeniyle oluşabilecek GSS prim borçlarının olup olmadığını öğrenme imkanına sahip olmaktadırlar.

2017 GSS AFFI

GSS borçları silinecek mi ? Gelir testine girilmediği için toplam prim borcu 7 milyar TL’yi aşmıştı. Geçtiğimiz ay sonunda biten gelir testi başvurularının ise sadece 500 bin kişide kalmıştı. Borçlu sayısının ise çoğunluğu genç olmak üzere 5 milyonu bulduğu belirtiliyordu. Torba yasaya göre; 25 yaş altı 3,5 milyon kişinin Genel Sağlık Sigortası prim borcu silinecek. Borçların silinmesi için başvuru gerekmese de daha önce bu borçlarını yapılandırıp ödemeye devam edenlerin SGK’ya başvurması gerekmektedir. 26 Nisan’dan önceki borçlar silinecek. Fakat bu tarihten sonra gelir testi yaptırmayanlara yine borç yazılacak. Bunun istisnası yeni mezunlarla ilgili. Lise mezunu gençlerin 20 yaşına kadar, üniversite mezunu gençlerin de 25 yaşına kadar primini devlet ödeyecek. Sigorta prim borcunun olup olmadığı, e-devlet üzerinden öğrenilebiliyor.

 

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren torba yasa 26 Nisan günü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Yasaya göre; 3.5 milyon kişinin 3.6 milyarlık Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu silinecekti. Yasa, gençlerin 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan GSS prim borcu ile faiz ve cezaları kapsıyordu. 26 Nisan 2016 tarihine kadar ödenen GSS primleri veya yapılandırmayla ödenen borçlar iade edilmeyecekti. En çok merak edilen konu primlerin nasıl silineceği ve başvuru gerekli miydi. Bu konuda beklenen açıklama geldi. Buna göre; borçların silinmesi için Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmaya ve herhangi bir işlem yapmaya gerek yok. Örneğin; 1996’da doğan ve Haziran 2015’te GSS’li olan kişinin Haziran 2015-Nisan 2016 tarihleri arasındaki ödenmemiş prim borçları silinecek. 6552 sayılı yasadan yararlanarak 2 Kasım 2015 tarihine kadar başvurmak kaydıyla GSS prim borçları yapılandırılarak peşin veya taksitle ödenebiliyordu. 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan GSS prim borçlarını 6552 sayılı Yasa kapsamında yapılandırmış olanlar bu borçlarını tamamen ödemişlerse geriye alamayacaklar.

 

Taksitlendirme yapmış olanların bu taksitlendirme tutarlarından 25 yaşından öncesi için doğmuş GSS borçları ayıklanarak 25 yaşından sonraki GSS borçları ile sınırlı olmak kaydıyla taksit sayısına göre SGK tarafından güncellenmesi gerekiyor, ilgililerin güncellenen yeni ödeme planları SGK birimlerinden alınabilecek. GSS tescil başlangıç tarihi 26 Nisan 2016 tarihinden sonra olanların ise GSS borcu silinmeyecek. Prim borçlarını tamamen ödeyenler bu yasadan faydalanamıyorlar. Kapsama giren borçlarını kısmen ödeyenler ise ödemedikleri borç kısmı için yasadan faydalanabilecekler.