Devletin evlenenlere ve ilk kez ev alacaklara sunacağı devlet desteğinin ayrıntıları netleşiyor. Buna göre devlet 2 ayrı katkı sunacak. Çeyiz hesabı uygulaması 1 ay sonra, konut hesabı uygulaması da Ağustos sonunda başlayacak. Şartlara uyarak en az 3 yıl birikim yapanlar, devlet katkısı alabilecek. Çeyiz hesabına devlet katkısı 5 bin, konut hesabına da 15 bin lirayı aşamayacak. Eşler ayrı ayrı yararlanıp 40 bin liraya varan devlet katkısından yararlanabilecek. Yeni Şafak’ta yer alan habere göre; bu katkıların şartları şöyle:
ÇEYİZ HESABI
TL cinsinden mevduat veya katılım fonu olarak açılabilecek.
Düzenli ödeme gerekiyor. Alt sınır 100 lira, üst sınır bin lira. 3 aylık ödeme planı seçilirse, aylık alt ve üst sınırların 3 katı tutar geçerli olacak.
Katılımcı, sadece bir kez 15 bin lira yatırabilecek.
Aylık ödeme planı seçilmişse 1 dönem içinde 3 defadan fazla ödeme aksatılmamalı. 3 aylık plan seçilmişse de 1 dönem içinde 1 defadan fazla ödemenin aksatılmaması gerekiyor.
SÜREYE GÖRE KATKI
Bir dönem içinde çeyiz hesabından en fazla 2 defa çekim hakkı tanınacak. Bakiyenin, açılış tarihinden itibaren yatırılması gereken asgari tutarlardan az olmaması gerekiyor.
Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar hesaptaki birikim tutarının yüzde 10’u (ödenecek tutar 4 bin lirayı geçmeyecek); 48-59 ay arası olanlar yüzde 15’i (ödenecek tutar 4 bin 500 lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar için yüzde 20’si (ödenecek tutar 5 bin lirayı geçemeyecek) kadar devlet katkısı alacak.
27 YAŞ SINIRI
Devlet katkısı çeyiz hesabının bulunduğu banka aracılığıyla verilecek. Bunun için katılımcı, evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde aile cüzdanı ve ilk evliliği olduğuna dair belge ile müracaat edecek. Ayrıca 27 yaş doldurulmadan ilk evliliğin yapılması gerekiyor.
Katılımcılara sadece tek çeyiz hesabı için devlet katkısı ödenecek.
BİRDEN ÇOK HESAP AÇTIRAMAYACAK
Bankaların yurt içi şubelerinde TL cinsinden mevduat veya katılım fonu hesabı olarak açılacak. Katılımcı birden çok hesap açtıramayacak. Hesaba bir defa açılış tarihinde üst sınırı aşan bir tutar yatırılabilecek ve bu 30 bin lirayı geçemeyecek.
Katılımcı aylık ödeme planında bir dönem içerisinde en fazla 3, 3 aylık ödeme planında 1 dönem içerisinde en fazla 1 defa ödemeyi yapmayabilecek.
Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar hesabındaki birikim tutarının yüzde 15’i (ödenecek tutar 13 bin lirayı geçemeyecek); 48-59 ay olanlar yüzde 18’i (ödenecek tutar 14 bin lirayı geçemeyecek); 60 ay ve üzeri olanlar yüzde 20’si (ödenecek tutar 15 bin lirayı geçemeyecek) kadar devlet katkısı alacak. Takvim’in haberine göre, devlet katkısı için konut edinim tarihinden itibaren 6 ay içinde bankaya müracaat edilecek.
Katılımcının Türk vatandaşı olması ve tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması gerekiyor. Eşten ve birinci derece kan hısımlarından alınan konutlara devlet katkısı ödenmeyecek.