İsteğe bağlı sigorta nasıl yapılır ? Haberimizin içerisinde isteğe bağlı olarak nasıl sigortalı olunabileceğine ilişkin bilgileri bulabileceksiniz. Çalışma hayatına başlayan insanların ve yarınları adına özellikle ihtiyarlayınca yaşamak adına daha az endişe duymak isteyen insanlar için emekli olmak önemlidir. Yıllarca çalışmış olmanın verdiği yorgunlukla, İnsan yaşlandığında belki de hayatının kalan süresini çalışmadan emekli maaşımızı harcayarak ve çalıştığımız zamanlarda yapamadıklarımızı yapmayı hayal ederiz. Bildiğiniz üzere emekli olabilmek için insanların belli bir süre çalışmaları, yani sigorta primlerini ödemeleri gerekmektedir. Çalışan kişilerin sigorta primleri çalıştıkları iş yerleri tarafından ödenmektedir.
Peki herhangi bir iş yerinde veya kurumda çalışmayanların emekli olma hakkı yok mudur ? Bu soruya evet diye yanıt verebiliriz. Devlet bu konuda da vatandaşlarına isteği bağlı sigortalılık ile emekli olabilmelerinin önünü açmıştır. Değerli okurumuz bu haberimiz içerisinde bu konuya değinecek ve isteğe bağlı sigorta nasıl yapılır sizleri kısaca bilgilendirmeye çalışacağız.
Hemen öncelikle belirtelim ki kimler isteğe bağlı sigorta yaptırabilir bunu yazarak başlayarak adım adım konumuzu irdeleyelim. Mevcut kanuna göre; Türkiye sınırlarında ikamet eden veya ikamet ettiği süre zarfında herhangi bir sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış yabancı ülkelerdeki Türk vatandaşları, 5510 Sayılı Yasaya dahil olarak zorunlu sigortalı olmasını gerektiren şekilde çalışmayan, 18 yaşından büyük, daha önceden sigortalı olup bu sigortaları kapsamında malul ve yaşlı aylığı almayan vatandaşlarımız isteğe bağlı sigortalı olma hakkına sahiptir.
İsteğe bağlı sigorta hakkı doğanlar için başvuru sürecini kısaca anlatalım. İlk kez isteğe bağlı sigorta olmak isteyen bir kişinin, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde bulunan – İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi – adlı formu doldurup, ikametlerine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu ‘na müracaat etmesi gerekmektedir. Daha önceden isteğe bağlı sigortalı olan kişilerin ise; bu taleplerini bildiren bir dilekçe ile yine en yakın Sosyal Güvenlik Kurumu ‘na müracaat etmesi gerekmektedir. Her iki isteğe bağlı sigorta adayının da; başvurularını Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı ‘na yapmaları gerekmektedir. Posta yoluyla da müracaat yapılabilmektedir.
Başvuru sonrasında; Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kayıtlar incelenecek, başvurunuza aykırı herhangi bir durum tespit edilmediği takdirde, talebinizin kuruma ulaşmasından hemen bir sonraki iş gününden itibaren sigortalılık başlayacaktır. Prim ödemeleri kesilmediği sürece sigortalılık ta devam edecektir.
İsteğe bağlı sigorta primi ödeme işlemi ise; artık İnternet’inde çok geliştiği şu ortamda kurum sitelerinden, İnternet ya da bankacılığından kolayca ödenebilmektedir. İsteğe bağlı sigorta primi ne kadar olduğu ise; prime esas olan kazancın alt sınır ve üst sınırı arasındadır. Belirlenecek bu rakamın % 32 ‘si isteğe bağlı sigortalı adayından sigorta primi olarak tahsil edilmektedir.
İsteğe bağlı sigorta prim ödemesi; sigortalının ölümü, sigortalının bu yönde bir talebi ya da aylığa hak kazanılması halleriyle sona ermektedir.
En düşük isteğe bağlı sigorta primi 2016 Ağustos için 527 TL‘dir. Bu rakamdan daha aşağı miktarlarda isteğe bağlı sigorta primi ödenmesi mümkün değildir.