Tarla parası nasıl alınır? Tarla parası ödemesi nasıl yapılır? Tarla parası ne zaman ödenecek? gibi konuları bu makalemiz içerisinde sizlere anlatacağız.
Tarla parası nedir?
Tarla parası Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olan kişilerin tarla parası almak için öncelikle bağlı bulunduğunuz İl yada ilçe ‘deki Ziraat Odasına gidip oraya olan aidatınızı ödemeniz gerekmektedir. Daha sonra Tarım il Müdürlüğüne gidip oradan dosya çıkarmanız ile size verilecek olan dosya içerisindeki bilgileri doğru bir şekilde doldurup Tarlanızın bulunduğu muhtarlığa gidip muhtara imza ve mühür yaptırıp yine o köyün aza’sına da imza attırmak şartı ile işlem başlamaktadır. Tüm bilgileri doldurduktan sonra Tarım il Müdürlüğüne dosyayı teslim etmeniz ile işlem tamamlanmış olacaktır.
Tarla dönüm parası aşağıda belirtmiş olduğumuz alanlar için yapılacak olup çiftçiler her yıl desteklemeden faydalanabilmektedirler. Daha önceki yıllarda yapılan destekleme ödemeleri ile tarla parası ödemesi ÇKS’ye kayıtlı olan çiftçilere verilmiş olan tarla parası için yıllık ektikleri tarla sayısına göre tarla ekim parası almaları mümkündür.
Tarla Parası ve tarım destekleme ödemeleri
Devlet Çiftçilerin ektikleri tarlaları her yıl tarla parasının yanı sıra çiftçilere gübre, mazot gibi destekleme de yapılmaktadır. Devlet çiftçiliğe vatandaşı yönlendirmek amacıyla çeşitli destekler sunmaktadır.
ÇKS’ye kayıtlı olan ve kaydını yani evraklarını güncelleyen çiftçilere mazot ve gübre desteği dönüm başına 11 TL olarak güncellenmiştir. Gübre ve mazot desteği alabilmek için 50 dekar üzerinde üretim yapan çiftçilerin toprak analizi yaptırmaları da gerekmektedir. Bunun için toprak desteği de dekar başına 2.5 TL’dir.
Fındık Parası dekar başı 170 TL ödenecek.
Meyve sebze desteği 50 TL, Sera desteği dekar başı 150 TL, Süs bitkisi dekar başı 100 TL olarak ödeme yapılacaktır.
Tarla ekim fark ödemeleri
Her yıl ödenen tarla parası farkı diğer senelere oranla biraz daha artmıştır. Bununla birlikte, Aspir 50 Kuruş, Kütlü Pamuk 75 Kuruş, Zeytinyağı 80 Kuruş, Nohut ve Mercimek 10 kuruştan 30 Kuruşa, Ayçiçeği ise 40 Kuruş olarak yükseltilmiştir.
Tarla parası sertifikalı tohum desteği
Tarla Parası sertifikalı tohum ödemeleri arpa tohum desteği, buğday tohum desteği 8.5 TL, tritikale tohum desteği 6TL, nohut tohum desteği, kuru fasulye tohum desteği, mercimek tohum desteği 20 TL, yonca tohum desteği, yer fıstığı tohum desteği 15 TL, çeltik tohum desteği 8 TL, susam tohum desteği, kanola tohum desteği, aspir tohum desteği 4 TL, patates tohum desteği 8 TL, fiğ tohum desteği 10 TL ödemeleri bu şekilde verilecektir.
dönüm parası ne kadar
tarla parası ne zaman verilecek 2018
tarla parası sorgulama
tarla destek parası ne kadar
ziraat bankası tarla parası sorgulama
tarla destekleme parası dönüm başı ne kadar