Doğum izni kaç gün, çalışan hamile kadınlar doğum öncesi sonrasında kaç gün doğum izni kullanabilir detaylarıyla haberimizde.
Doğum izni kaç gün olduğu sitemize en çok sorulan sorular arasında yer almakta. Doğum izninin kaç gün olduğuna dair soruya hemen yanıt verelim. Doğum izninin 8 haftasını doğumdan önce 8 haftasını da doğumdan sonra kullanılmaktadır. Fakat anne adayları son haftaya kadar çalışıp doğum izinlerini doğumdan sonra da kullanabilirler. Doğum izninin süresi iş yeri koşuluna göre yada izin uzatma istemine göre de değişir.
16 hafta sürecek olan doğum izni 112 gün sürer. Toplam 52 günlük iki periyotta anne adayı izinli olarak kabul edilir. Ayrıca ücretli doğum izninin ücretinin hesaplanmasını da kısa ve net bir biçimde açıklayalım. Hamilelik sürecini kaba olarak 40 hafta sayabilirsiniz. 40 haftanın 8 haftası ücretli doğum izni içerisine girer. Doğum iznini hesaplarken esas olarak doğumun gerçekleşeceği güne bakmalısınız. Doğum haftası esas alınarak doğumdan 8 hafta öncesi ve sonrası esas kabul edilir. İşçi veya memur olsun tüm çalışan kadınlar 16 haftaya kadar doğum izni kullanabilir.
Babanın izin süresi sosyal güvencesine göre değişiklik göstermektedir. Eğer baba adayı memur ise 10 gün eğer baba adayı işçi ise 5 gün kadar izin kullanma hakkına sahiptir. Baba adayı izin almak için Çalışmakta olduğu kuruma dilekçe vermeli ve ne kadar izin kullanmak istediğini bildirmelidir. Bu sürenin içerisine ayrıca eğer senelik izni var ise iş yeri ile görüşüp iznini kullanabilir. Ücretli iznin yanı sıra doğum yapan anne 6 aylık bir Ücretsiz izin de kullanabilir. Her iki tarafında karşılıklı iyi niyeti ile hallolacak bu konular devlet tarafında güvence altına alınmaktadır. Yaşanacak olan hukuki problemlerde mahkeme yolu her iki tarafa da açık olmaktadır.
Ücretsiz Findeks Kredi Notu Öğrenme sorusu sitemize en çok gönderilen sorulardan birisidir. Bu konu ile ilgili önceki haber ve bilgilendirmelerimize ek olarak bu haberimiz de de findeks Kredi Notu Nasıl Öğrenilir? konusunda açıklayıcı bilgiler vermeye çalışacağız. Findeks Kredi Notu sizin ne kadar kredi kullanabileceğinizi ve krediyi ne kadar kolay kullanabileceğiniz gösteren bir nevi finansal karneniz…
Siz de Findeks Kredi Notumu Öğrenmek İstiyorum diyorsanız size birden fazla yöntemle Findeks Kredi Notunuzu nasıl öğreneceğinizi anlatacağız. Bunun için söylediğimiz gibi birden fazla alternatifimiz var…
Bu alternatiflerin ilki Kredi Kayıt Bürosu tarafından kurulan Findeks internet sitesi. Findeks . Com üzerinden sisteme üye olarak 1 TL’den başlayan fiyatlarla kredi notunuzu öğrenebiliyorsunuz. Findeks‘in resmi sitesi olan www.findeks.com adresi üzerinden üyeliğinizi gerçekleştirdikten sonra kredi kartınızla ödemenizi yapabiliyor ve anında kredi notunuz ile birlikte risk analizlerinizi de görebiliyorsunuz.
Findeks Kredi Notunu öğrenmenin bir diğer yolu ise bankaların internet ya da cep şubeleri.. Bankaların internet ya da cep şubelerine giriş yaptıktan sonra büyük çoğunlukla başvurular bölümü altında göreceğiniz Findeks Kredi Notu Sorgulama linkinden kolayca sorgulamanızı gerçekleştirebiliyorsunuz. Bankalar bu işlem için 5 TL civarında bir ücreti kredi kartınızdan ya da hesabınızdan tahsil ediyorlar..
Findeks Kredi Notunu en kolay ve güvenilir öğrenme yöntemlerinden biri de Findeks ve Turkcell işbirliği ile hayata geçirilmiş olan Findeks Kredi Notu Öğrenme Servisi. Bu servisten yararlanmak için cep telefonunuzun kısa mesaj bölümüne TC Kimlik numaranız boşluk Doğum Yılınızı yazarak 1122 ‘ye gönderebiliyorsunuz. Findeks Kredi Notunuz size en kısa sürede SMS olarak gönderilecektir. Turkcell bu işlem karşılığında sizden 9 TL tahsil edecektir.
Findeks Kredi Notu bankalarla olan tüm ilişkilerimizde bizi temsil eden bir puanlama ya da bir sicil kaydımız.. Bu nedenle de kredi notumuzun çok fazla gerilemesine izin vermeden bütçemize uygun borçlanmalı ve sık sık kredi notumuzu takip ederek sicilimizin bozulmasına izin vermemeliyiz.
Yeni kimlik kartlarıyla ilgili tüm soruların cevaplarını bulabileceğiniz bir rehber hazırladık. Haberimiz içerisinde yeni kimlik çıkarma işlemleri adım adım anlatılacaktır. Yeni kimlik için gereken belgeler, ödenecek ücretler, kayıp ve zayi durumlarında yapılması gerekenler, yeni doğan bebekler için kimlik çıkarma işlemleri anlatılacaktır.
Çipli Yeni Kimlik çıkarmak için nereye başvuru yapılır?
Yeni T.C. Kimlik Kartını almak için herhangi bir Nüfus Müdürlüğüne başvurmanız gereklidir. Kimliğinizi yeni kimlik ile yenilemek işlemini nüfus müdürlükleri üzerinden yapmanız gerekir. Tüm işlemleri yani Nüfus Cüzdanınızı T.C. Kimlik Kartı ile değiştirmek için, Kayıp yada çalıntı kimliğinizi yeniden çıkarmak için, Evlilik, yıpranma vs gibi nedenlerle kimlik kartınızı değiştirmek için, Yeni doğan bebeklerlerin kimlik belgesi almak için vs. Nüfus Müdürlüğüne başvurmanız gereklidir.
Yurt dışında Yaşayanlar Kimlik Almak İçin Nereye Başvuru Yapacak?
Değerli okurumuz eğer yurt dışında yaşıyorsanız yeni kimlik kartları için bulunduğunuz ülkede yer alan Konsolosluklarca başvurmanız gereklidir.
Kimlik yenileme için gerekli evraklar nelerdir?
Yeni kimlik başvurusu esnasında sizden iki şey istenmektedir.
1 adet biyometrik fotoğraf
eski nüfus cüzdanınız.
Eğer nüfus cüzdanınızı kaybettiyseniz veya çalındıysa endişelenmeyiniz. Ehliyet veya pasaportunuzla da başvuru yapabilirsiniz.
Nüfus cüzdanı yenileme de ödenecek ücretler ne kadar?
Aşağıda yer alan harç ücretleri 2019 harç ücretleridir.
Yeni çipli kimlik çıkarmak için başvuru ücreti: 22,50 TL
Kimliğini kaybolanların veya çalınanların ödeyeceği ücret: 45 TL
Evlilik sebebiyle kimlik yenilediğinde ödenecek ücret: 22,50 TL
Yeni doğan bebekler için kimlik çıkarma ücreti: Ücretsiz
Kimlik çıkarmak için ne yapmam gerekir?
Öncelikle hangi il de oturuyorsanız size en yakın ilçe nüfus müdürlüğünden kimlik randevusu almanız gerekmektedir. Randevusuz işlem kabul edilmemektedir. Randevuyu iki şekilde alabilirsiniz. İlk yöntem İnternet üzerinden(e-kimlik), ikinci yöntem ise telefon üzerinden arayarak gerçekleştiriliyor. Telefon üzerinden randevu almak için: 199 Numarasını arayınız. İnternet üzerinden randevu almak için tıklayınız: randevu.nvi.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Yeni kimlik için Telefonla randevu almak
Yeni kimlik kartları için nüfus müdürlüklerinden randevu işlemlerini telefon ile yapabilirsiniz. Nüfus ve Vatandaşlık işleri müdürlüğünün alo çağrı merkezi numarası olan 199’u arayarak randevu alabilirsiniz.
Kimlik Randevu Telefon Numarası 199’u Aramak
Sabit telefonların üzerinden direk 199 çevirerek arayabilirsiniz. Cep telefonlarınız ile yine aynı şekilde 199 arayabilir ve randevu alabilirsiniz.
Yeni kimlik için İnternet üzerinde randevu almak
Yeni kimlik için İnternet üzerinden randevu işlemlerine randevu.nvi.gov.tr adresinden yapabilirsiniz. Aşağıda ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi site açıldığında karşınıza çıkan seçeneklerden durumunuza uygun olanları seçerek randevu işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Yeni kimlik hemen veriyor mu?
Hayır, yeni kimlikler hemen verilmiyor! Yeni kimlik yerine geçici kimlik veriliyor. Bu kimlikler yeni kimlikleriniz gelinceye kadar kullanılabiliyor. Resmi işlemlerde kabul edilebilirliği her ne kadar net olmasa da en azından elinizde bir belge oluyor.
Yeni kimlik için başvuru yapanlar ehliyet için de başvuru yapabilir mi?
Evet yapabilir. Ehliyet yenileme ayrıntıları için alttaki bağlantıyı kullanınız.
BAŞVURU AŞAMASINDA DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER VE SIKÇA SORULAN SORULAR
Başvurunuz alındıktan sonra yaklaşık 1 hafta içinde basımı yapılacak adresinize gönderilecektir. Bu süre içinde kimliksiz olacağınızdan dolayı Nüfus Müdürlüğünden GEÇİCİ KİMLİK istemeyi unutmayınız.
T.C. Kimlik Kartları Nüfus Cüzdanlarından farklı olarak elektronik kart özelliği taşımaktadır. Bu kartlar ile elektronik bir çok işlemi yapma imkanına sahip olacaksınız. Aynı zamanda zaman içinde bu kimliklere bir çok fonksiyon yükleneceğinden dolayı muhakkak PİN kodunuzu almayı unutmayınız.
T.C. Kimlik Kartının Özellikleri Nelerdir?
TCKK olarak kısaca tanımlayabileceğimiz Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları kimliği tanımlayan basit bir kimlik kartı olmaktan öte, içinde bir çok fonksiyonel özellik bulundurmaktadır.
Yeni Kimlik kartlarında kişiye ait bilgiler çipler üzerinde güvenli bir biçimde saklı tutulabiliyor. Bu güvenlik sayesinde yetkisiz hiç kimse kartta bulunan bilgilere erişemez. Veriler üzerinde hiçbir oynama da bulunamaz.
T.C. Kimlik Kartlarının kopya edilmesi mümkün değildir. Dolayısı ile Nüfus Cüzdanlarının kolay taklit edilmesinden meydana gelen mağduriyetlerin önüne geçilecektir.
Bu kartların kullanım ömrü 10 senedir.
Nüfus Cüzdanlarının boyutlarından farklı olarak yeni kartlar banka kartı boyutlarında üretilmiştir.
Mavi rengin erkeği, pembe rengin kadını simgelediği renk ayrımı ortadan kalmış, tüm kartlarda turkuaz rengi kullanılmıştır.
Vizesiz seyahat anlaşması olan ülkeler için pasaportsuz yolculuk imkanı tanımaktadır.
Uluslararası bir standarda uygun üretilen bu kartlar ICAO 9303, ISO/IEC 7810, ISO/IEC 7816 ve ISO/IEC 14443-A standartlarını desteklemektedir.
Milli yonga ve milli iletişim sistemlerine sahip olduğundan artık daha da güvenlidir.
Çeşitli nüfus bilgileri nüfus cüzdanlarında olduğu gibi kartın ön ve arka yüzünde yer almaktadır. Ancak çipler içinde gizli tutulan bir çok biyometrik bilgi mevcuttur.
Akıllı kart şeklinde tasarlanmıştır. PIN ve Kriptografik anahtarlar, kartta bulunan elektronik verilerin emniyetini sağlar.
Yeni Kimlik Kartı Başvurusunu Kimler Yapacaktır?
Yeni kimlik kartını çıkarmak isteyenlerin müracaat etmesi için en az on beş yaşına gelmiş olması gerekir. On beş yaşından küçük olanların ise vasileri tarafından gerekli müracaat yapılır.
Biyometrik Veriler Nelerdir? Hangi Biyometrik Veriler Alınacaktır?
Biyometrik veriler alınırken öncelikle kişinin en az on beş yaşında olması gerekir. Bu yaşa gelen kişilerden biyometrik veri olarak parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi alınacaktır.
Fotoğraf Nasıl Olmalıdır? Nüfus Cüzdanından Farklı Durumu Var mıdır?
Nüfus cüzdanlarında olduğu gibi T.C. Kimlik Kartlarında da kişinin son halini gösteren fotoğraf kullanılmalıdır. Bunun için son altı ay içinde çekilmiş olması gerektiği mevzuatta ifade edilir. Ancak bu durumu analiz edecek bir sistem mevcut değil ya, 7 ay önce olsa olmaz mı şimdi? Bence tabi ki olur.. Zira bu durumu ölçümleyen bir araç yok ki.. Fotoğraf aslı olmak zorunda. Fotokopi ya da bilgisayar çıktısı kesinlikle kabul edilmiyor. Boş yere bu konuyu araştırmayın. Zaman kaybı yaşamış olursunuz..
Yeni kimlikler ne kadar süre geçerli olacak?
Kimliğinizi teslim aldıktan sonra 10 Yıl süreyle geçerli olacak. Örneğin 1 Ocak 2019 da herhangi bir gerekçe ile kimliğini değiştiren bir kişi 1 Ocak 2029 yılında yeniden kimlik belgesini yenilemek zorundadır.
Haberimizi okuyarak Dul maaşının kaç TL olduğu hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bildiğiniz gibi maaşlar her yıl enflasyon farkları ve memur ve işçi maaşlarına gelen zamlar nedeniyle tüm sosyal yardımların için ödenen yardım paraları da değişiyor. Peki 2018 yılı dul maaşı ne kadar haberimizin detaylarında.
Düzenli olarak ödemesi yapılan, sosyal yardımlardan biri de dul maaşı, dul olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alma hakkına sahip oldukları bu maaşın ne kadar olduğu her yıl önemle beklenen haberlerden biridir. Bugün sizlere bu konu da dul maaşı ne kadar olduğu hakkında detaylı bir şekilde bilgi vereceğiz. Eğer dul maaşı alıyor iseniz sitemize her yıl düzenli olarak girerek yenilenen dul maaşları hakkında bilgi alabilirsiniz. Editörler maaş değiştiği anda sitemize ekleyecektir. Devlet tarafından belirlenen şartlar sağlanması durumunda dul kalan kadınlara verilen bu maaş oldukça değerli noktalara ulaştı. Dul kalan bir kadın bir bakanı olup olmadığı veya kalacağı bir yer olup olmadığına bakılmaksızın tüm dul kalan kadınlara dul maaşı verilmektedir.
2019 Dul Maaşı Ne Kadar?
Her yıl düzenli olarak değişen bu maaş, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da artış gösterdi. Kadınların hayatlarını devam ettirebilmesi için küçük dahi olsa katkı sağlayacak bu yardım Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı eli ile verilmeye devam etmektedir. Verilen bu yardım tutarı 2018 duş maaşı 500 TL yardım yapılmakta idi. 2019 dul maaşı 550 TL olarak ödemesi yapılacaktır.
Doğum parası nereden alınır, çalışan anneler ve doğum izni alacak annelerin merak ettiği diğer bir husus ise doğum parasının nereden ve nasıl alınacağıydı. Aile Bakanlığı doğum parası almak için belirlenen şartlar konusunda açıklama yaptı. Açıklamaya göre evraklarını eksiksiz olarak tamamlayıp başvuruda bulunan kişiler bu yardımdan faydalanabilecek. Ancak eksiksiz evrak tamamlamanın yanı sıra zaman zaman doğum parası sorgulama işlemi ve şartları da oldukça önemlidir.
Doğum parası yardım ücretini almak için bu işlemlerin yerine getirilmesi gerekmektedir. Doğum parası yardımının asıl amacı genç nüfusun çoğalmasıdır. Yeni doğum yapanlar veya yapacak olanlar için merak edilen diğer bir husus ise doğum parası almak için şartların ne olduğudur. Doğum parası yardımı şartlarından birisi başvuru şartıdır.
Doğum Parası Almak İçin Ne Yapmalıyım?
Başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine yapılmaktadır. Şayet kamuda çalışıyor iseniz çalışmış olduğunuz kuruma da başvurabilirsiniz. İlk adım olarak başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvuruda bulunmazsanız devlet tarafından size herhangi bir ödemede bulunulmaz. Doğum parası yardımı için gerekli evraklar ise T.C. Kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, hastane tarafından verilen doğum raporudur. Diğer bir şart ise çocuğun sağ doğmuş olması, düşük şeklinde yapılan doğumlarda doğum parası alınamamaktadır.
Kimler Faydalanabilir?
Doğum parası yardımından ancak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları faydalanmaktadır. Başka birinin adına veya başkasının çocuğunu göstererek bu yardımdan faydalanmak mümkün olmadığı gibi aynı zamanda suçtur. Ödeme işlemi sadece anneye yapılmaktadır. Zorunlu durumlarda babaya da ödeme yapılabilmektedir. Ödeme yapılırken nüfus müdürlüklerine ait kimlik paylaşım sisteminde yer alan nüfus bilgileri esas alınmaktadır. Bu uygulama Mayıs 2015 tarihinde başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup ta yurt dışında yaşayan kişiler de bu yardımdan faydalanabilmektedirler. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup ta yurt dışında yaşayan kişiler bağlı bulundukları konsolosluklar vasıtasıyla başvuruda bulunabilirler.